Stavanie mája v Tovarnom

01.05.2018 07:29

     Základná organizácia JDS Tovarné v spolupráci s DHZ Tovarné, futbalistami TJ Družstevník Tovarné a Obecným úradom Tovarné pripravili 30. 4. 2018 pre občanov obce peknú akciu - stavanie "Mája".  Aktívni členovia organizácie JDS p. Sninský, p. Kandalík, p. Šnajder a predseda JDS p. Fedorko pár dni pred akciou vyhliadli a spolu s mládencami a hasičmi z obce priviezli  vhodný rovný strom s peknou korunkou - borovicu. Strom nám na túto udalosť zabezpečil Jaroslav Varga a František Sninský.  Na vybranom mieste ho očistili a pripravili naši mládenci.  V deň stavania mája prišli deti z MŠ Tovarné spolu s pani učiteľkami a strom vyzdobili farebnými pantlíkmi. Od 14.00 hod , za rezkej hudby v miestnom rozhlase, sa začali  prípravy na bezpečné postavenie mája. Samotná akcia stavania mája sa začala o 14.45 hod, kedy mládenci z hasičského zboru v uniformách a mladí športovci v dresoch na pleciach niesli vyzdobený strom po ceste ku kultúrnemu domu. Za nimi šiel sprievod detičiek s učiteľkami, rodičmi a na konci šli spievajúc ženy s harmonikárom zo speváckej skupiny Tovarňanka . Prítomných na mieste privítal predseda ZO JDS p. Jozef Fedorko   a nasledoval kultúrny program. Detičky vystúpili s pekným pásmom pesničiek a tanca a ženy z Tovarňanky rozprúdili náladu rezkými pesničkami. Potom sa uskutočnilo samotné dvíhanie mája.  Mládenci z obce, prevažne hasiči a futbalisti pod dozorom skúsených starších členov jednoty dôchodcov, za pomoci rebríkov a lán strom postavili a zaistili proti prevráteniu. Po vzpriamení a usadení Mája spustili hasiči zvuk sirén. Na záver ešte zaspievali ženy zo speváckej skupiny a predseda sa poďakoval všetkým organizátorom aj prítomným za účasť. Potom starostka obce p. PaedDr. Kvetoslava Mižáková  poďakovala organizátorom a zvlášť predsedovi ZO JDS p. Jozefovi Fedorkovi za vydarenú akciu a vyjadrila presvedčenie, že táto tradícia našich predkov, ako veľmi pekná akcia, sa v našej obci zachová aj do budúcna. Vystupujúcim detičkám rozdala sladkosti. Potom pozvala prítomných na malé občerstvenie do sály kultúrneho domu.     

     Za zorganizovanie patrí  poďakovanie najmä predsedovi ZO JDS p. Jozefovi Fedorkovi, členkám výboru p. Hromjakovej, Lazorovej a Harmanovej, členom JDS p. Kandalíkovi, Sninskému, Čonkovi, starostke obce p. Mižákovej, zamestnancovi obecného úradu p. Ivanovi, za ozvučenie p. Michalovovi, za kamerovanie p. Belanimu, za prevoz stromu p. Barnovi a za samotný strom p. Vargovi. Za kultúrny program patrí poďakovanie ženám z Tovarňanky pod vedením p. Hrabovčakovej a detičkám z MŠ Tovarné, ktoré  pripravili učiteľky p. Lukšová a p. Šnelcerová.  

     Na koniec ešte poďakovanie všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili. Celkom na záver otázka: Ktorý Máj v okrese je najkrajší ? No predsa ten náš, ten tovarňanský.