Brigáda v lesoparku Tovarné

19.09.2020 08:53

Na výzvu obecného úradu sa dňa 28. 8. 2020 ráno o 09.00 hod  zišli dobrovoľní členovia našej organizácie pred kultúrnym domom v obci, aby sme sa zúčastnili brigády na čistení náučného chodníka a loptárne v lesoparku Tovarné. Odtiaľ sme sa vybavení hrabľami, motykami a metlami , spolu  s pánom Baníkom- poslancom obecného zastupiteľstva , aj s  vedúcim polesia p. Vargom a pracovníčkou LZ Sobrance p. Luciou Miňovou, presunuli do krásneho prostredia nášho lesoparku. O chvíľku sa k nám pridala aj starostka našej obce p. PaeDr. Mižáková. Tam sme si rozdelili prácu. Jedna skupinka išla čistiť chodník, vyhrabávať konáre a lístie a druhá skupinka sa odhodlane dala čistiť nízkym drevným porastom a burinou zarastenú betónovú plochu loptárne. Táto ojedinelá pamiatka niekedy slúžila  panstvu žijúcemu v blízkom kaštieli, stojacom niekoľko desiatok metrov poniže. Loptáreň, ako toto miesto podľa účelu využitia panstvom v kaštieli všetci volali,  slúžila na šport, prevažne loptové hry grófa a jeho príbuzenstva. Vyčistiť túto plochu dalo zabrať, ale výsledok stal za to. Návštevníci tohto miesta sa môžu preniesť o sto rokov dozadu a predstaviť si celé toto miesto, čistý grófsky lesopark, v ňom starostlivo čistené cestičky / podľa rozprávania mojej babky tieto cestičky a "pešníky" v parku chodili ešte ako dievčatá na žiadosť panstva z kaštieľa čistiť/ . Bolo tam množstvo statných dubov, z ktorých mnohé  stoja dodnes. Pravda, zub času sa podpísal aj tam a veľa týchto  skoro tristo ročných stromov odumrelo a  spadlo, alebo už vysýchajú. Sú bútľavé a dnes už  tieto dutiny kmeňov z vonku nikto nevyspravuje betónovými "plombami" , ako to robil svojho času gróf. Aj tieto betónové výplne otvorov stromov, dokonca vytvarované ako kôra duba, aby nekazili jeho vzhľad,  pred niekoľkými rokmi vypadali. Ešte sa však v blízkom okolí nachádzajú /foto/. Napriek tomu, táto časť územia našej obce je v každom ročnom období hodná návštevy a je lákadlom pre milovníkov prírody a histórie. Aspoň trochu toto miesto upraviť a udržiavať sa podujala aj obec. Pod dozorom pani starostky a so súhlasom lesného závodu Sobrance, popri chodníku dala urobiť náučné tabule a usadiť zopár lavičiek na oddych. Treba veriť, že tieto nezničia vandali, alebo nezodpovední občania a budú dlho slúžiť naozaj všetkým, ktorí majú radi prírodu a nájdu si čas na prechádzky a relax.

     Je pravdou, že vzhľadom na rozsah prác, sme nemohli ukončiť celú trasu chodníka, ale s pani starostkou sme sa dohodli, že ešte v jeseni urobíme ďalšiu brigádu a prácu dokončíme. Po práci sme si v altánku nášho amfiteátra mohli všetci pochutnať na pečenej klobáske a porozprávať sa o ďalších plánoch na zveľaďovaní našej obce.

            Na brigáde sa za ZO JDS Tovarné zúčastnili p. Harmanová, Hrabovčaková, Lazorová, Sninský, Čonka, Zaremba, Fedorko a bývalý člen Kaščák, ktorým sa chcem poďakovať.

Predseda ZO JDS: Jozef Fedorko